luni, 17 mai 2010

Prezentare de Costum Romanesc In Parohie :2 mai 2010





COSTUMUL FEMEIESC
Este compus din 3 piese si anume,
-Camasa
-Catrinte in numar de doua
-Laibar (ilic)
Camasa este lucrata manula in anul1900 compusa din doua parti si anume, bluza sau partea de sus si poalele sau partea de jos.
Bluza este confectionata din canepa si in, tesuta in casa, in fir subtire obtinut la razboi.
Pe panza s-au aplicat cusaturi cu motive inchipuind acele de brad, cu fir de arnica negru, combinat cu fir rosu si albastru.
Poalele sunt legate de camasa printr-o cusatura speciala, incheiate cu o broderie cusuta manual, colorata intens cu albastru si negru, la care s-a aplicat o cipca albastra (margine) lucrata cu croseta.
Aceasta cipca se aplica si costumului barbatesc di aceeasi zona.
Acest port este specific zonei - muntii Poiana Ruscai, tinutul Padurenilor, judetul Hunedoara.
Aceasta camasa a fost purtata de o tanara la vremea respectiva din zona, la Festivalul de Folclor din Bucuresti din anul1952 unde a obtinut premiul intai.
Catrintele sunt confectionate din stofa de lana de provenienta englezeasca pe care s-a aplicat broderie din fir de aur si matase, datand de mai bine de un secol. Au fost confectionate in Austria la comanda unui proprietar de mine de aur din Brad pentru fiica acestuia.
Laibarul avand si acesta o vechime de peste 100 de ani, a fost confectionat la Brad si este compus din barson negru (catifea?) si broderie de matase florala avand bumbalaci (nasturei).
Femeia padureanca din muntii Poiana Rusca poarta pe piept siraguri de margele, pe cap batic alb.
Acest costum a fost confectionat la vremea respectiva pentru femei scunde de statura, ajungand pana la glezne, ulterior talia modificandu-se acestea ajung acum pana la genunuchi.
La 1 mai ,in cadrul festivalului de la Roma ,obtine Diploma pentru cel mai vechi costum.

Un comentariu:

  1. Actorul Vasile Butnaru: "Bunul Dumnezeu sa aiba grija de romanii aflati printre straini...

    RăspundețiȘtergere

Spune ce crezi!

Icoane ale tuturor sfinţilor de peste an