vineri, 21 august 2009

Despre HRISTOS


GUVERNATORUL DIN IUDEEA, PUBLIUS LENTULUS, CĂTRE CEZARUL ROMAN TIBERIUS

Am înteles, Cezare, că ai dorit să ştii despre bărbatul plin de virtute cu numele Iisus Christos. Poporul Il numeşte Profet al Adevărului, discipolii săi Fiul lui Dumnezeu. El învie mortii şi vindecă bolile. Este de statură mijlocie, fata Lui este plină de bunătate şi trădează o demnitate înăltătoare. Astfel, privind la El, te cuprind fără să vrei, simtăminte de teamă dar şi de iubire.

Părul Lui până la urechi are culoarea nucilor mai coapte, şi de acolo până la umeri este de culoare deschisă, blondă, strălucitoare. Îl poartă după datina nazarenilor cu cărare la mijloc. Fruntea netedă, fata fără încretituri şi pete, barba de culoarea părului capului, creată dar nu prea lungă şi împărtită la mijloc. Privirea este serioasă şi are puterea razelor soarelui. Nimeni nu-l poate privi drept în ochi. Dacă mustră, inspiră frică, iar imediat ce a mustrat, plânge.

Deşi este strict, este şi amical. Se zice că nimeni nu l-a văzut râzând vreodată, adeseori însă, plânge. Mâinile şi bratele lui sunt frumoase. Toti îi caută prezenta fericiti să-l asculte. Rar il vezi în public, dar dacă se prezintă undeva, se arată foarte modest. Are o tinută foarte frumoasă şi majestuasă. Mama sa este cea mai frumoasă femeie din acele părti

Desi n-a studiat niciodată, cu toate acestea, cunoaşte toate ştiintele. El umblă descult şi fără acoperământ pe cap. Multi râd dacă-l văd în depărtare, dar îndată ce vin în apropierea lui, tremură şi totodată îl admiră. Se zice că în aceste părti nu s-a văzut niciodată un asemenea bărbat. El nu este niciodată mul tumit, ci caută să îndestuleze pe fiecare.


Ierusalim ziua a şaptea, luna a unsprezecea.

Publius Lentulus, Guvernator al Iudeii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune ce crezi!

Icoane ale tuturor sfinţilor de peste an